Monday, October 17, 2011

Nur Adelia Natrah (1)

05/05/11- aku telah melahirkan seorg bayi perempuan seberat 1.7kg di HBTAR Klang. Bayi pramatang krn dilahirkan pd minggu ke-36 disbbkan air ketuban aku kurang. Doktor menyarankan aku utk bersalin segera. Sebenarnya, pada 04/05/11 aku ke Klinik Desa Sg Udang utk pemeriksaan biasa. Tetapi disbbkan aku kencing kotor so nurse kat situ minta aku ke Klinik Kesihatan Pandamaran utk buat pemeriksaan lanjut ngan doktor. Sampai kat Klinik Pandamaran laks......tekanan darah aku tetiba naik ngan tingginyer.....terus doktor rujuk aku ke HBTAR. Seharian aku memandu & menunggu sendirian dari Klinik Desa sampai ke HBTAR.
Sebenarnya sebelum aku pergi ke HBTAR, aku sempat tepon En Tapa utk ajak dia temankan aku. Bukannya apa, aku terbayangkan betapa susahnya nak cari parking waktu tghari camnie kat hospital. Tetapi hampa sbb dia lagi pentingkan kerja ngan bos dia. Dia boleh lak kata doktor tue mengarut. Dia siap bagi cadangan yg bijak supaya aku xyah gie HBTAR semata2 dia xnak temankan aku. Memang aku sedih ngan sikap dia yg pentingkan diri sendiri.
Akhirnya aku pergi jugak ke HBTAR sendirian ngan sakit hati & bengang. Aku risaukan keadaan anak dlm kandungan aku yg mana doktor kata, kalau keadaan tekanan darah aku still tinggi, anak dlm kandungan akan terjejas. Demi anak yg aku kandung, aku gagahkan jugak ke hospital walaupun waktu itu susah nak dpt parking. Bila dpt parking, punyalah jauh nak menapak ke bilik kecemasan & hanya tuhan saja yg tahu betapa susah payahnya aku waktu itu. En Tapa tepon aku waktu aku sampai kat bilik kecemasan tapi aku x angkat sbb aku rase dia dah x penting lg utk aku. Sesampai saje, aku diarahkan utk menukar baju aku kpd baju wad bersalin kaler pink. Pastu nurse amik tekanan darah aku & dia terkejut krn tekanan darah aku sgt tinggi. Berulangkali nurse tue amik tekanan darah aku siap dia tukar mesin tue takut mesin tue yg rosak tapi result tetap sama. Akhirnya nurse tue suruh aku baring atas katil berehat sementara tunggu doktor pakar datang. Dari pukul 2.00ptg sampai kul 4.30ptg aku di check up & akhirnya doktor amik keputusan utk buat scan nak cari sbb kenapa aku kencing kotor, tekanan darah aku still tinggi & baby aku kecil. Kesimpulan dari semua itu, doktor pakar dapat mengesan yg air ketuban aku berkurangan & boleh menyebabkan baby dlm kandungan aku lemas. Hasilnya aku diarahkan utk segera bersalin & aku ditahan utk di induce.
Mase tue aku dengar suara En Tapa yg tgh mengagau cari aku kat dlm bilik kecemasan. Memang aku sengaja off-kan hp sbb aku xnak mengamuk & marah2 kat tepon kalau dia tepon aku. Hari tue.....walaupun aku sakit ati tapi aku x kuasa nak gaduh ngan dia sbb kepala otak aku nie lagi risaukan baby aku. Aku xnak penantian aku berakhir duka. Aku x sanggup menghadapi keadaan dimana anak yg aku kandung hampir 40 minggu ditimpa musibah. Itulah satu kekurangan En Tapa.....dia mengambil mudah semua benda yg kita anggap penting.Kalau ikut baran aku.......mmg aku nak mengamuk sakan tapi jiwa aku tgh kacau......kacau sbb aku x tahu mcm mana rasenya di induce, selamat ker tidak baby aku, sakitnya pulak cam mana, argh.......kacau....mmg kacau.......

1 comment: