Sunday, January 1, 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2012

Tahun 2012........beralih tahun maka bertambahlah umur aku. Makin berusia maka makin tua ler manusia bernama Yusmaniza nie. Anak-anak pula semakin membesar maka makin mencabarlah tanggunjawab aku utk membesar & mendidik mereka. Maklum jelah melahirkan anak di zaman yg serba mencabar nie maka tanggungjawab juga makin mencabar.

Tahun baru nie anak sulung aku Nur Aleesa Qistina sudah melangkah ke Tahun 1. Aleesa akan belajar di SJK (C) Hin Hua di Bukit Tinggi. Memang niat aku nak dia belajar di sekolah cina sejak dari dia lahir lagi. Syukur Alhamdulillah Allah telah memakbulkan doa aku utk permintaan yg satu ini. Semoga Aleesa bersedia & mampu utk mengikuti pelajaran kat situ & dapat bersaing dgn kengkawan yg sebaya ngan dia. Harapan aku sangat tinggi utk Aleesa kerana dia adalah kakak & contoh terbaik utk adik-adiknya. Aku bersyukur pada Allah kerana memberi aku kekuatan utk membesarkan anak ini walaupun pada suatu waktu dahulu aku hampir-hampir menyerahkan dia pada saudara terdekat aku kerana aku khuatir tidak mampu utk menjaga & memelihara dia tanpa ayahnya. Mujur aku mempunyai bapa yg kuat & memahami. Abah yg memberi aku kekuatan utk menjaga Aleesa. Abah yg memberi aku perangsang agar aku membesarkan Aleesa dgn kudrat & rezeki yg aku ada. Kata abah " anak ini adalah anugerah.....siapa tahu masa depan, anak ini bakal menjadi seorg yg istimewa". Dan kata-kata abah aku jadikan azimat sehingga ke hari ini & kerana itu aku akan memberikan didikan yg terbaik utk Nur Aleesa Qistina.

Tidak bermakna anak-anak yg lain tidak membanggakan cuma bezanya mereka membesar bersama ayah mereka. Mereka lebih beruntung sekarang apatah lagi pada masa depan kerana apa yg mereka miliki pada hari ini. Aku tidak pernah membanding-bandingkan anak-anak aku kerana mereka masing-masing ada kelebihan mereka. Nur Adreena Sofea yg akan memasuki tadika 5 tahun memiliki ingatan yg tajam & petah berkata-kata. Kekuatan mental dia adalah lebih kuat berbanding Aleesa. Adam Iskandar pula akan melangkah masuk tadika 4 tahun. Mempunyai perwatakan lasak, petah bercakap & senang utk dilentur. Semua anak-anak adalah istimewa. Jika kita jadikan mereka istimewa maka mereka akan membesar & menjadi seseorg yg istimewa.

Dlam fikiran & hidup aku hanya ada suami & anak-anak. Jika aku ingin membuat sesuatu hanya fikirkan mereka saja. Jika aku ada azam baru, itupun hanya utk mereka saja. Apa yg terbaik berlaku dlm hidup mereka, itu jugalah yg terbaik berlaku dlm hidup aku. semoga Allah memberkati kehidupan aku sekeluarga. Selamat Tahun Baru utk semua............

No comments: